Alle collectiesFacturenFactureren
Hoe maak ik een verkoopfactuur voor een levering binnen de EU?
Hoe maak ik een verkoopfactuur voor een levering binnen de EU?
Ryan Voerman avatar
Geschreven door Ryan Voerman
Vandaag bijgewerkt

Met InformerOnline is het erg makkelijk om een factuur met intracommunautaire levering (ook wel leveringen binnen de eu genoemd) te maken. Een intracommunautaire levering is het leveren van producten of diensten aan andere ondernemers in andere EU landen.

Intracommunautaire levering

Instellingen controleren

BTW tarief activeren

Om gebruik te kunnen maken van het makkelijke proces voor intracommunautaire leveringen, moeten de instellingen worden gecontroleerd.

Om de instellingen te controleren volg je onderstaande stappen:

1. Ga links in het menu naar Instellingen;

2. Kies voor BTW;

3. Open het btw tarief Levering binnen EU;

4. Deactiveer de instelling Archiveer;

5. Kies Opslaan om de wijziging door te voeren.

Grootboekrekeningen controleren

Voor het juiste gebruik van intracommunautaire leveringen moeten er minimaal 3 grootboekrekeningen juist ingesteld staan.

Let op: Bij nieuwe administraties (gemaakt ná 30-08-2017) zal de benodigde grootboekrekeningen al bestaan. Deze stap is daardoor overbodig geworden. Ga door naar de volgende stap.

Bij oudere administraties zal dit nog handmatig toegevoegd moeten worden.

Om de grootboekrekeningen aan te maken volg je onderstaande stappen:

1. Ga links in het menu naar Instellingen;

2. Kies voor Categorieën en klik op Nieuw;

3. Maak grootboekrekeningen aan met de volgende instellingen:

1. Grootboekrekening 1:

1. Nummer: 8300;

2. Omschrijving: Product binnen EU;

3. Type: Omzet (winst en verlies);

4. Rekeningtype: Kosten/inkoop/omzet rekening;

5. BTW rubriek: 3B1 - Leveringen naar of diensten in landen binnen de EU;

6. ICP soort: Product;

2. Grootboekrekening 2:

1. Nummer: 8310;

2. Omschrijving: Dienst binnen EU;

3. Type: Omzet (winst en verlies);

4. Rekeningtype: Kosten/inkoop/omzet rekening;

5. BTW rubriek: 3B1 - Leveringen naar of diensten in landen binnen de EU;

6. ICP soort: Dienst;

3. Grootboekrekening 3:

1. Nummer: 8320;

2. Omschrijving: ABC-Levering;

3. Type: Omzet (winst en verlies);

4. Rekeningtype: Kosten/inkoop/omzet rekening;

5. BTW rubriek: 3B1 - Leveringen naar of diensten in landen binnen de EU;

6. ICP soort: ABC-levering;

4. Kies na het invullen van elke grootboekrekening voor Opslaan om de grootboekrekening toe te voegen.

Het verschil tussen een product of dienst is niet altijd even duidelijk, maar toch is er een duidelijk verschil. Een product is iets tastbaars zoals boodschappen doen in een supermarkt.
Een dienst is iets niet tastbaars zoals je laten adviseren door je hypotheekadviseur.

Bij een ABC-levering zijn altijd ten minste 3 ondernemers uit 1 of meer landen betrokken. Bij zo'n levering verkoopt ondernermer A aan ondernemer B en ondernemer B verkoopt dat door aan ondernemer C.

Ondernemer A levert de goederen echter direct aan ondernemer C.

Factuur levering binnen EU opstellen

Als de instellingen zijn gecontroleerd kan de factuur worden opgemaakt. Om de factuur op te stellen volg je onderstaande stappen:

1. Ga links in het menu naar Verkoop;

2. Kies voor Facturen en klik op Nieuw;

3. Kies onder het kopje BTW: Exclusief btw voor Levering binnen EU (ICV). Deze stap is essentieel voor het boeken van de inkoopfactuur op de juiste manier;

4. Kies één van de grootboekrekeningen:

1. Is er een product geleverd, selecteer 8300 - Product binnen EU;

2. Is er een dienst geleverd, selecteer 8310 - Dienst binnen EU;

3. Is er sprake van een ABC-Levering, selecteer 8320 - ABC-Levering;

5. Vul de overige gegevens van de verkoopfactuur op de gebruikelijke manier in;

6. Kies Opslaan om de factuur aan te maken.

7. Verstuur de factuur om in te boeken in de boekhouding.

Getoonde regel op de pdf

Wanneer je factureert aan andere landen binnen de EU moet dit op de factuur vermeld worden.

De tekst Intracommunautaire levering komt daarom automatisch op de factuur te staan. Zo voldoet de factuur aan de eisen van de Belastingdienst.

ICP aangifte verplicht

Bij leveringen aan andere landen binnen de EU ben je als ondernemer verplicht om een ICP aangifte te versturen. In een ICP aangifte staat de geleverde omzet per btw nummer van de klant genoteerd.

ICP aangifte indienen

Om een ICP aangifte via InformerOnline in te dienen hoef je niets extra's te doen. Als er sprake is van een ICP aangifte, dan wordt deze automatisch opgemaakt. Controleer de btw aangifte en ICP aangifte en verstuur indien akkoord. Bij het versturen wordt dan zowel de btw aangifte als ICP aangifte verzonden.