Alle collectiesUitgavenInkoopfacturen
Hoe boek ik een inkoopfactuur binnen de EU?
Gisteren bijgewerkt

Wanneer je inkopen doet in andere landen binnen de EU dan kun je de inkoopfactuur niet zomaar inboeken. Deze moet zo geboekt worden dat op de btw aangifte duidelijk is dat je inkopen uit andere landen binnen de EU hebt gedaan.

Gelukkig heeft InformerOnline dit zo makkelijk mogelijk gemaakt!

Inkopen binnen de EU

Instellingen controleren

Om gebruik te kunnen maken van het makkelijke proces voor inkopen binnen EU, moeten de instellingen worden gecontroleerd.

Om de instellingen te controleren volg je onderstaande stappen:

1. Ga links in het menu naar Instellingen;

2. Kies voor BTW;

3. Klik rechtsboven op BTW verlegd en ICV;

4. Activeer de instelling Intracommunautaire verwerving binnen de EU';

5. Kies Opslaan om ICV binnen EU te activeren.

Bij nieuwe administraties zullen de benodigde grootboekrekeningen al automatisch zijn ingevuld. Bij oudere administraties (gemaakt vóór 15-11-16) zal dit nog handmatig ingevuld moeten worden.
Welke instellingen deze grootboekrekeningen moeten hebben, wordt uitgelegd in het help item Grootboekrekeningen BTW verlegd inkoop, binnen EU inkoop & buiten EU inkoop.

Inkoopfactuur binnen EU inboeken

Zodra ICV binnen de EU is geactiveerd, kan deze gebruikt worden bij het boeken van inkoopfacturen.

Om de inkoopfactuur icv binnen de EU te boeken volg je onderstaande stappen:

1. Ga links in het menu naar Uitgaven;

2. Kies voor Facturen;

3. Open de Te verwerken inkoopfactuur of klik op Nieuw om een nieuwe factuur toe te voegen;

4. Kies onder het kopje BTW: Exclusief btw voor ICV binnen de EU. Deze stap is essentieel voor het boeken van de inkoopfactuur op de juiste manier;

5. Vul de overige gegevens van de inkoopfactuur op de gebruikelijke manier in;

6. Kies Opslaan om de factuur te boeken in de boekhouding.

Doordat onder het kopje BTW is gekozen voor ICV binnen de EU is op de achtergrond het boekstuk zo geboekt dat de inkoopfactuur op de btw aangifte correct is verwerkt onder rubriek 4b: Verwervingen uit landen binnen de EU.