Hoe doe ik een jaarafsluiting?
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Voordat je een boekjaar kan afsluiten is het noodzakelijk een aantal instellingen goed te zetten. Voor nieuwe administraties wordt dit inmiddels automatisch goed gezet bij het aanmaken van de administratie. Wanneer de instellingen nog niet goed staan moet je deze instellingen dus zelf goed zetten.

Jaarafsluiting voorbereiden

Voor administraties aangemaakt ná 31-12-2016 zijn stap 1 t/m 3 al ingevuld en kun je ze overslaan.

Stap 1: aanmaken grootboekrekening

Ga naar Instellingen > Categorieën (of grootboekrekening als u boekhoudkundige termen gebruikt).
Maak de volgende rekeningen aan: ​ ​

• Grootboekrekening 1

• Nummer: 2000

• Omschrijving: Kapitaal

• Type: Balans

• Rekeningtype : Gewone rekening

• Grootboekrekening 2

• Nummer: 9998

• Omschrijving: Overboeken resultaat jaarafsluiting

• Type : Balans

• Rekeningtype : Gewone rekening

Stap 2: aanmaken dagboek

Ga naar Instellingen > Dagboeken ​en maak de volgende dagboek aan als deze nog niet bestaat:

• Nummer: 42

• Omschrijving: Jaarafsluiting

• Type : Memoriaal

• Tegenrekening: 9998 - Overboeken resultaat jaarafsluiting ​

Stap 3: Selecteer het dagboek en de rekening bij de instellingen

Ga naar Instellingen > Boekhouding ​ ​en vul daar, indien nodig, de volgende instellingen aan:

• Dagboek jaar afsluiten: 42 - Jaarafsluiting

• Kapitaal rekening t.b.c. jaarafsluiting: 2000 - Kapitaal

Het jaar afsluiten

Je kan nu het boekjaar afsluiten via "Geavanceerd" -> "Jaar afsluiten".
Druk op "Jaar afsluiten" van het jaar dat je wilt gaan afsluiten. In het voorbeeld wordt boekjaar 2016 afgesloten.

Er komt nu een pop-up in beeld waar je de omzet kosten en het saldo van het af te sluiten jaar kunt zien. Je kunt, als alles klopt, het jaar afsluiten door je wachtwoord op te geven en te kiezen voor "Jaar 20XX afsluiten". Het wachtwoord wat je dient op te geven, is het wachtwoord waarmee jij bent ingelogd in Informer.

Na afsluiten van het boekjaar word de winst van het jaar geboekt op de rekening dat is ingesteld bij de boekhoud instellingen (2000 - kapitaal) in periode 13. In dit geval wijkt het saldo af van de daadwerkelijke afsluiting omdat boekjaar 2017 ook al is afgesloten.