Beveiliging
Hoe gebruik ik passkeys om in te loggen in Informer?
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Het gebruik van reguliere wachtwoorden wordt steeds onveiliger en lastiger. Overal
hetzelfde wachtwoord zorgt ervoor dat je makkelijk te hacken bent, terwijl unieke en
complexe wachtwoorden lastig te onthouden zijn.
Passkeys zijn hiervoor de ideale oplossing. Je zou het kunnen zien als een soort online
sleutels die veilig worden bewaard op je laptop of telefoon. Door passkey te koppelen aan een inlog, kun je door middel van je vingerafdruk, gezichtsherkenning of een pincode extra veilig inloggen.

Waarom is passkey zo veilig?

Passkey maakt voornamelijk gebruik van biometrie. Denk hierbij aan je vingerafdruk of gezichtsherkenning. Hierdoor hebben ze een hoger beveiligingsniveau dan traditionele wachtwoorden. Traditionele wachtwoorden kunnen achterhaald worden, waar dat bij een vingerafdruk beveiliging niet kan.

Bovendien is de passkey een mooie toevoeging op de andere veiligheidsmaatregelen
binnen Informer. In combinatie met de keurmerken, het SSL-certificaat en de constante
audits zorgt passkey er namelijk voor dat jouw administratie altijd veilig achter slot en
grendel staat.

Daarnaast is een passkey niet alleen veilig, maar ook handiger in gebruik. Het onthouden van wachtwoorden is overbodig, maar ook de extra tweefactorauthenticatie is overbodig. Het inlogproces versnelt daarom enorm terwijl het tevens veiliger is.

Hoe maak ik een passkey aan in Informer?

Je maakt een passkey aan via Instellingen > Gebruikers > Beveiliging en inloggegevens door op 'Maak een nieuwe passkey aan' te klikken.

Na hier op geklikt te hebben, kies je hoe je de passkey wilt instellen, bijvoorbeeld via een telefoon.

Hoe de volgende stappen er uit zien is browser afhankelijk en het apparaat waarop je werkt. De apparaten zullen eigen schermen tonen om te vragen hoe je de passkey wilt aanmaken en hoe je deze uiteindelijk kunt aanmaken.

Maak je de passkey aan via je telefoon en heb je daar een vingerafdruk ingesteld staan, kun je na het instellen met je vingerafdruk via je telefoon inloggen in Informer.

Bij het instellen van de passkey via je telefoon moet bluetooth geactiveerd zijn op zowel de computer als telefoon. De passkey wordt namelijk aangemaakt via bluetooth.

Moet ik meerdere passkeys aanmaken?

Het is aan te raden om meerdere passkeys aan te maken, waaronder op je mobiel. Op je mobiel heb je immers vaak een vingerafdruk of gezichtsherkenning ingesteld staan.

Met meerdere passkeys voorkom je inlogproblemen als je geen toegang meer hebt tot een van je apparaten. Zo heb je altijd een back-up passkey om weer nieuwe passkeys mee aan te maken.

Om meerdere passkeys aan te maken ga je weer naar de gebruikersinstellingen binnen Informer en begin je het hele proces opnieuw. Je kiest echter een andere optie bij het aanmaken van de passkey.

Wanneer je als eerste een passkey instelt op je telefoon kun je op de computer ook inloggen via je telefoon. Voeg op de computer alsnog een extra passkey toe, zodat je toegang tot je account behoud als er wat met je telefoon gebeurt waardoor je de passkey erop niet meer kan gebruiken.

Wat moet ik doen als ik mijn passkey kwijt ben geraakt?

Als je meerdere passkeys hebt aangemaakt op verschillende apparaten, is er niets aan de hand. Als onverhoopt je computer is gestolen, dan is inloggen nog steeds mogelijk via de passkey op bijvoorbeeld je telefoon.

Mocht het inloggen om welke reden dan ook toch niet lukken, neem dan contact op met de helpdesk via de chat of [email protected] zodat we je verder kunnen helpen.