Hoe factureer ik volgens de nieuwe EU btw-richtlijn e-commerce?
Hoe factureer ik volgens de nieuwe EU btw-richtlijn e-commerce?
Ryan Voerman avatar
Geschreven door Ryan Voerman
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Ben je een Nederlandse ondernemer en lever je goederen in de EU aan klanten die geen btw-aangifte doen? Dan moet je die btw vanaf 1 juli 2021 aangeven in het EU-land waar je levert. Dit is verplicht wanneer je - met de gezamenlijke verkopen binnen de EU - de omzetdrempel van €10.000 bereikt.

Je kunt kiezen voor een Unieregeling (1 kwartaal aangifte waar je alle btw aangeeft) of voor het doen van de btw-aangifte in elk land afzonderlijk.

In beide gevallen zul je wat aanpassingen moeten doen in de administratie van Informer.

Je zult namelijk het btw tarief moeten gebruiken van het land waaraan je levert. Duitsland hanteert bijvoorbeeld 19%. Voor Duitsland maak je dus een nieuw btw tarief van 19% aan.

Voordat je de btw tarief kunt aanmaken, zul je eerst een aantal categorieën moeten aanmaken.

Ga hiervoor naar de Categorie instellingen via Instellingen > Categorieën en kies voor Nieuw. Als voorbeeld maken wij categorieën voor de verkopen naar Duitsland.

Omzet rekening Duitsland:

BTW rekening Duitsland:

Nu de juiste categorie is aangemaakt kan je het juiste btw tarief aanmaken. Ga hiervoor naar de BTW instellingen via Instellingen > BTW en kies voor Nieuw. Als voorbeeld nemen we de 19% btw van Duitsland.

Nu je de juiste categorie en btw tarief hebt aangemaakt, ben je klaar om te factureren naar, in dit geval, Duitsland:

Heb je andere landen binnen de EU waar je goederen of diensten aan levert? Volg dan dezelfde stappen, maar dan met de omschrijvingen en tarief van dat land.