Hoe sluit ik een boekjaar af?
Deze week bijgewerkt

Voordat je een boekjaar kan afsluiten is het noodzakelijk een aantal instellingen goed te zetten. Voor nieuwe administraties wordt dit inmiddels automatisch goed gezet bij het aanmaken van de administratie. Wanneer de instellingen nog niet goed staan moet je deze instellingen dus zelf goed zetten.

Jaarafsluiting voorbereiden

Voor administraties aangemaakt ná 31-12-2016 zijn stap 1 t/m 3 al ingevuld en kun je ze overslaan.

Stap 1: aanmaken grootboekrekening

1. Ga links in het menu naar Instellingen;

2. Kies voor Categorieën;
    Maak de volgende rekeningen aan als deze nog niet bestaan: ​ ​

• Grootboekrekening 1

• Nummer: 2000

• Omschrijving: Kapitaal

• Type: Balans

• Rekeningtype : Gewone rekening

• Grootboekrekening 2

• Nummer: 9998

• Omschrijving: Overboeken resultaat jaarafsluiting

• Type : Balans

• Rekeningtype : Gewone rekening

Stap 2: aanmaken dagboek

1. Ga links in het menu naar Instellingen;

2. Kies voor Dagboeken;

Maak het volgend dagboek aan als deze nog niet bestaat:

• Nummer: 42

• Omschrijving: Jaarafsluiting

• Type : Memoriaal

• Tegenrekening: 9998 - Overboeken resultaat jaarafsluiting ​

Stap 3: Selecteer het dagboek en de rekening bij de instellingen

1. Ga links in het menu naar Instellingen;

2. Vul indien nodig de volgende instellingen in.

• Dagboek jaar afsluiten: 42 - Jaarafsluiting

• Kapitaal rekening t.b.v. jaarafsluiting: 2000 - Kapitaal

Het jaar afsluiten

Om het boekjaar nu af te sluiten volg je onderstaande stappen:

1. Ga links in het menu naar Geavanceerd;

2. Kies rechts voor Jaar afsluiten;

3. Klik op Jaar afsluiten voor het jaar dat afgesloten moet worden;

1. De daarop volgende popup toont de omzet, kosten en saldo van dat jaar;

4. Om het jaar daadwerkelijk af te sluiten vul je in de popup jouw wachtwoord in en kies je voor Jaar afsluiten;

5. Na het afsluiten van het jaar zal de winst of verlies van het jaar overgeboekt zijn naar de bij de boekhoudinstellingen ingestelde grootboekrekening.