Bonnetjes
Hoe verwerk ik een bonnetje via Memoriaal?
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Betalingen van bonnetjes worden normaal gesproken verwerkt in Bank/Kas. Maar het kan natuurlijk voorkomen dat de betaling van een bon niet in het Bank/Kas overzicht beschikbaar is, omdat de bon privé is betaald.

Je kunt er dan voor kiezen om geld over te maken van je zakelijke rekening naar je privé rekening en vervolgens de bon aan deze betaling te koppelen. Je kunt er ook voor kiezen om de bon als een privé betaling te boeken. In dat geval moet er een memoriaalboeking gemaakt worden. Hiervoor ga je naar Geavanceerd > Memoriaal > Nieuw.

Nadat je in het scherm bent gekomen voor het maken van een nieuwe memoriaalboeking klik je op 'Bonnetjes'. Alle nog te verwerken bonnetjes komen nu tevoorschijn.

In dit voorbeeld zal de bon 'Tanken' van €99,99,- verwerkt worden via een privé betaling. Door de bon 'Tanken' van €99,99,- aan te klikken zal deze uit de lijst van 'Bonnetjes' verdwijnen en naar de memoriaalboeking springen.

Standaard is het niet mogelijk om BTW in het memoriaal te boeken, zoals dat in bijvoorbeeld het Bank/Kas scherm wel kan. Om toch de BTW uit een bonnetje te halen, kan er geklikt worden op het schaartje áchter de regel van het bonnetje.
Via het schaartje kun je de bon splitsen over meerder regels.

Door op het schaartje te klikken wordt er automatisch een nieuwe regel aangemaakt die gekoppeld staat aan het bonnetje. Het bedrag van de nieuwe regel moet zelf worden ingevuld. De categorie van de regel moet 1520 - Voorbelasting worden. Dit is de categorie voor de BTW van je uitgaven.

Je kunt zien of een bon goed is gesplitst over de regels als dezelfde icoontjes op beide regels beschikbaar zijn.

Een memoriaalboeking moet altijd in evenwicht zijn. Dat betekend dat het saldo aan de Debet kant gelijk moet zijn aan de Credit kant. Het bonnetje is betaald met een privé rekening, dus er zal nog een regel moeten worden toegevoegd om dit te registreren.

Door op "Nieuwe regel" te klikken kan op de derde regel van de boeking categorie '655 - Privé' worden geselecteerd. Het bedrag van deze regel zal automatisch het verschil tussen Debet en Credit opheffen.

Na het maken van de Privé regel is de boeking voltooid. Na opslaan van de boeking is aangegeven dat het bonnetje 'Tanken' van €99,99,- privé is betaald.